Haagbeuk (Carpinus betulus)
Hoewel de haagbeuk (Carpinus betulus) over het algemeen een sterke haagplant is die wel tegen een stootje kan, kunnen verschillende ziektes bij de haagbeuk schade aanrichten. Als de ziektes in een vroeg stadium ontdekt worden, kan er makkelijker wat aan gedaan worden. Daarom leggen we je op deze pagina graag meer uit over welke gezondheidsrisico’s er bestaan en wat ertegen gedaan kan worden. Zo kun je snel actie ondernemen wanneer je de symptomen van bepaalde ziektes in je haagbeukenhaag aantreft. Preventieve maatregelen houden namelijk niet altijd alle schimmels en al het ongedierte bij de haagbeuk vandaan. Toch kun je met deze verzorgingstips nog lang van het blad van jouw haagbeuk blijven genieten. Zelfs als sommige ziektes toch de kop opsteken.
Witziekte bij de haagbeuk
De witziekte of echte meeldauw is een ziekte die veroorzaakt wordt door schimmels. Of jouw haagbeukenhaag last heeft van de witziekte is makkelijk te zien, want zoals de naam al aangeeft, wordt de bovenzijde van het blad wit door schimmelgroei. Deze is poederachtig van structuur. Wanneer de witziekte hardnekkig en langdurig is, moet ook de onderzijde van het blad eraan geloven en gaat de groei van de haagbeuk eronder lijden. De omstandigheden zo ongunstig mogelijk maken voor de schimmel is lastig, omdat hij bij vochtige omstandigheden kiemt en zich bij droge omstandigheden het snelst uitbreidt. Om de witziekte zo vroeg mogelijk op te sporen kun je de haagplanten het beste regelmatig op schimmels controleren, vooral in de zomer. Mochten de planten aangetast zijn, dan zijn er verschillende biologische bestrijdingsmiddelen op de markt die kunnen helpen.
Ziekte door ongedierte
De grootste kans op schade in de haagbeuk wordt echter veroorzaakt door ongedierte dat de bladeren aanvreet of anderszins aantast. Vooral de spanrups eet graag van de jonge bladeren van de haagbeuk. In april en mei is dit een reëel risico en is het dus aan te raden om de haag regelmatig op rupsen te controleren. Ook spintmijt is een veel voorkomende bedreiging voor haagbeuken. Deze beestjes zuigen ’s zomers op de bladeren om de sappen eruit te krijgen. Als gevolg daarvan verliezen de bladeren hun kleur. Eerst worden ze grijs en vervolgens vallen ze eerder af dan normaal het geval zou zijn. Daarnaast spinnen de spintmijten kleine webben, waaraan hun aanwezigheid vrij makkelijk te herkennen is. Als je er vroeg bij bent, kun je dit ongedierte gewoon uit de plant spuiten met water. Bij verdere aantasting is behandeling met chemische bestrijdingsmiddelen aan te raden. Dit geldt ook voor ander ongedierte, zoals bladluizen en cicaden.
Als de planten niet meer te redden zijn moeten ze uit de grond gehaald worden. Mocht het zover komen, let dan op dat de verwijderde planten de gezonde planten niet aanraken om verdere verspreiding te voorkomen. Was ook altijd goed je handen nadat je de aangetaste planten hebt aangeraakt.